torstai 18. kesäkuuta 2015

Hyvää juhannusta!


Kokonaiset kolme päivää vapaataaaaahhh! Siivoan mitä jaksan, lämmitän paljun, keitän uusia perunoita ja nautin läheisteni seurasta. Niin paljon kuin teinit nyt ylipäänsä jaksavat juhannusta äidin kanssa viettää. Pitää olla valppaana. Hetki saattaa muutoin vilahtaa ohi.
Ja sitten teen jotain kivaa. En vielä tiedä mitä se on. Päässä on jo kauan vilahdellut niin monia projekteja, että on vaikea päättää. Piti taannoin odottaa poikaa töistä. Ylimääräinen tunti autossa, jossa sattui mukana olemaan koukku ja pieni kerä. Kannuhan siitä tuli.

 Perheen miesten kommentti oli, että "Eihän siihen voi mitään nestettä laittaa" Voi noita miehiä... Tietenkin voi, kun sisällä on lasinen säilykepurkki.

Tarvikkeet: MINI-ontelokudetta n. 300 g, koukku nro 6 ja sakset.


Kannun pohja
Aloitetaan kannun pohjasta.Tee 5 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje ne lenkiksi virkkaamalla piilosilmukka (ps) 1. kjs:aan. Jatka aina suoraan seuraavalle kierrokselle. Pohjan virkkaus etenee spiraalimaisesti. Tee 2 kiinteääsilmukkaa (ks) samaan silmukkaan (s) 14 kertaa. Jatka tästä eteenpäin tehden 2 ks samaan s:aan (= lisäys) vain joka toiseen silmukkaan. Seuraa pohjan muotoa, jotta se ei mene kupille (liian vähän liäsyksiä) eikä toisaalta ole kuin hellehatun lieri (= liikaa lisäyksiä). Joudut siis turvautuman omaan arvioon lisäysten määrän suhteen. Päätä pohja 2:lla ps:lla, kun sen halkaisija on noin 11-12 cm.


Kannun kyljet


1. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita kierros (krs) ympäri. Sulje krs ps:lla.

2.-3. krs: 1 kjs, ks:ta krs ympäri, mutta tee krs:lla 4 lisäystä (= 2 ks samaan s:aan) tasaisin välein.

4.-11. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita kierros ympäri. Sulje krs aina ps:lla.

12.-14. krs: Nyt kannun muotoa kavennetaan. 1 kjs, tee krs ks:ta ympäri, mutta kavenna 4 kertaa loikkaamalla yhden s:n yli (= kavennus) tasaisin välein. (= 4 kavennusta/krs)

15. krs: 1 kjs, kiinteitäsilmukoita krs ympäri. Sulje krs ps:lla.

16. krs: 1 kjs, tee krs:lla 5 lisäystä tasaisin välein. Kannun suuaukko levenee.

17. krs: Tehdään kannulle kaatonokka krs:n puoliväliin. 1 kjs, tee ks kierros melkein puoliväliin, jätä 1 s väliin tee 5 pylvästä samaan s:aan (=puoliväli), jätä 1 s väliin ja jatka ks:lla krs loppuun. Sulje ps:lla. Katkaise ja päättele kude.


Kannun kahva

Tee aloitussilmukka ja virkkaa se kiinni 15. krs. aloituksen kohdalle. Tee 12 kjs ja kiinnitä silmukkaketju alhaalta 7. ja 6. krs:n aloituksen kohdalle kahdella ks:lla. Käännä työ kädessäsi ja virkkaa ks:ta koko kahvan mitalta takaisin sen ylempään kiinnityskohtaan. Katkaise ja päättele kude.

tiistai 19. toukokuuta 2015

FANTTI-sisustustaulut


 
Keväisin iskee käsittämätön hinku tuhertaa spraymaalilla.  Ulkona on helppo suhautella, kun tuuli vie pahimmat höyryt eikä ole niin nukaa sotkun kanssa. Tässäpä rivi kesäisiä sisustustauluja. Pohjana on edulliset IKEAn Malma-peilit (1,95 €/kpl), joissa on muhkeat kehykset. Näissä kehyksissä pääsee spraykuviointi hyvin esille. Koko komeuden sydän on iki-ihana FANTTI-lanka, jonka herkulliset värit tuovat kesän sisustukseen.  

Hommaan tarvitaan: Malma-peilejä, spraymaalia 2 väriä, pitsikangasta, maalarinteippiä, FANTTI-lankaa ja kuumaliimaa.


Jos satut asumaan ahdasmielisten naapurien ympäröimänä voit toki sinnikkäänä askartelijana linnottautua esim. kylppäriin. Huolellisella valmistelulla säästyt siivousurakalta. Suojaa taulun peiliosa maalarinteipillä. Pyyhi kehyksistä pois pöly ja lika. Suojaa maalaustila sanomalehdillä ja huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta. Pienet kehykset voit maalata vaikka pahvilaatikon suojissa, kunhan reunat eivät liiaksi tule maalauksen tielle. Kehyksen alle kannattaa laittaa jokin vakaa koroke (iso teippirulla), jotta saat reunatkin maalattua siististi ilman että maali tarttuu sanomalehtiin. Suosittelen kuitenkin mieluummin naapurien lahjontaa. Ulkona homma on niiin paljon helpompaa. Voit jopa hengittää.


Ensimmäinen väri tulee jäämään pitsikuvion väriksi. Maalaa tarvittaessa kahteen kertaan, mutta malta antaa maalikerroksen aina kuivua kunnolla. Käytin maalauksessa valkoista ja hopeamaalia. Yhden taulin tein käänteisillä väreillä (sininen).



Käytin pitsikuvioon vanhaa verhokankaan palaa, jonka kiinnitin maalarinteipillä taulun takaa. Kiinnitä kangas tiiviisti, jotta saat mahdollisimman tarkan kuvion. Seuraavaksi maalataan päälle ns. pohjaväri. Maalaa kerralla hyvin ja anna kuivua. Poista pitsikangas ja peiliosan suojaus vasta kun taulu on kokonaan kuivunut.


Leikkaa Fantti-langasta 3 cm pätkiä100 kpl. Käytin kiinnittämiseen kuumaliimapistoolia. Pätkät kannattaa olla vieressä valmiina. Levitä liimaa vain pienelle alueelle ja asettele Fantti-pätkät paikoilleen muutama kerrallaan.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Valioäiti



Valio on kohtuullinen viilipytty, mutta älä anna lehmän katseen hämätä. Tuon radikaalin otsatukan alla kytee omapäisiä ajatuksia. Hän saattaa alistua, mutta häntä ei alisteta. Siinä on vissi ero. Hän tuntee arvonsa ja asemansa laumassa. Hän ehdottomasti osaa nauttia hyvästä kattauksesta ja omasta rauhasta.

Valio on lauman vanha rouva ja kasvattanut jo seitsemän omaa vasikkaa. Nuollut ne puhtaaksi ja seisonut jalka hievahtamatta, kun oma opettelee kikille. Siinä samalla se on emolehmänä toiminut vielä useamman ottopojan juoma-automaattina. Vaikka ei siinä mitään automaattista ole. Täysin vapaaehtoisesti ei Valio aina antaudu tehtäväänsä. Vain oma on oma ja toiset on vieraita.

Ottopojat usein innostuksissaan pökkivät täysiä kikkejä, nyhtävät nisää ja muutenkin aluksi haisevat alkuun oudolle. Vaatii siis lehmän hermoja olla juoma-automaattina, jotka nekään ei aina riitä. Mutta siinä samalla, jotta oma vasikka saa imeä rauhassa tulee siedettyä paria ottopoikaa. Nurmolaisiakin.

Näin siis pääsee matkaan osa luomunaudanlihan tuotantoon kasvatettavista vasikoista. Saavat imeä kikkiä kolmen kuukauden ikään asti. Laitumella usein pitkään sen jälkeenkin, kunnes tulee eron aika. Sonnipojat erotetaan omaan laumaansa ja voi sitä huutoa, kun ollaan "kikkivieroolla". Ihan äänensä käheäksi pojat päästelee. Mutta samalla jo otetaan mittaa toisistaan ja selvitetään lauman hierarkia. Elämä jatkuu.










torstai 7. toukokuuta 2015

Tarinaa tavaran takana


Muutin aikoinaan miehen perässä maalle. Paikkakunnalle, jossa en koskaan aiemmin ollut käynytkään. Siinä perheen ja pesän rakennushuumassa ei ehtinyt/tarvinnut miettiä menneitä. Tupaa maalattiin punaiseksi, lapsia tuli, oman porkkanamaankin sain heti ensitekijöiksi. Vasta myöhemmin alkoi tulla tarve koota ympärille tavaroita, jotka kertovat myös minun tarinaa. Ajalta ennen.

Tässä astiakaapissa yhdistyy moni rakas asia. Se on vaihtokaupalla ystäviltä saatu. Aikoinaan männyn värinen, mutta maalasin sen valkoiseksi. Kaappi kätkee sisälleen Ida-mummon vanhoja astioita. Jokainen lautanen ja kuppi tuo mieleen rakkaita mummolan muistoja. On siellä myös Saksasta tuodut viinilasit. Kannoin ne nuorena likkana rinkassa kotiin pitkän reilireissun päätteeksi.

Mieheni hiihtopalkinnot pääsivät paraatipaikalle ovenripoina (kaikki ei toki ole tässä). Vähän niille näytin harjanvartta ja porakonetta. Ja näin tarinamme yhdistyvät kaapissakin.

tiistai 5. toukokuuta 2015

Happy birthday!


Olin ihan fiiliksissä kun löysin vintin päältä vanhat vinyylit. Niistä ei vaan voi luopua, sillä teininä kun sijoitti rahansa johonkin levyyn oli se ISO JUTTU. Tina Turnerin ostin Brightonista kielikurssilla. Osaan jokaisen biisin ulkoa. Huey Lewis and the News vaan nostaa bileet kattoon - tänäänkin. Aretha Franklin on.. no ei tarvi selittää. Nuorrun ensimmäisten nuottien myötä 30 vuotta että napsahtaa.
Sitten vintiltä löytyi isännän vanhat levyt...  Ahistuin kuitenkin kysymään häneltä ja kun levyt ei aiheuttanu mitään tunnekuohuja, otin jonkun uhmakkaan pitkätukan levyn käsittelyyn. Näpräsin itselleni uuden kellon työhuoneen seinälle ihan pienessä tuokiossa. Kellokoneiston irrotin vanhasta kellosta ja tuossahan tuo käy ja kukkuu! 

Levykellon idea onkin sen keskustan biisilistassa. Se ei ole enää uhmakkaan pitkätukan sielunvuodatusta. Etsin netistä mieluisia hittibiisejä syntymävuodeltani. Googlasin "Top 100 hits + vuosiluku" ja valitsin mieluisimmat. Se ei ollutkaan ihan helppo juttu, sillä löysin todella hyvää musaa - paljon. En kysynyt vanhemmiltani heidän suosikkejaan, jotta ei mene fiilis ihan pilalle... näitä on varmasti radiossa soinut siihen aikaan. Tällä idealla voisi siis tehdä myös kellon synttärilahjaksi. Mun biisilista on seuraava:
1. I feel good, James Brown
2. What a wonderful world, Lewis Armstrong
3. Proud Mary, CCR
4. Sittin´on the Dock of the bay, C.C. Redding
5. Mrs Robinson, Paul Simon & Art Carfunkel
6. Hello, I love You, The Doors
7. Stuck with You, Huey Lewis and the News
8. Route 66, Manhattan Transfer
9. Respect, Aretha Franklin
10. Pretty woman, Roy Orbison

Sydänsaippuat


Palasaippuat ovat kuin jäänne vanhoilta hyviltä ajoilta ruokakaupan alahyllyllä - siellä pumppupullojen alla. Ne tuovat mieleen mummolan tai mökkisaunan.
Saippuaa on helppo veistellä puukolla tai tavallisella keittiöveitsellä. Varsin hupaisaa puuhaa, eikä vaadi kuin euron kolikon ja vähän mielikuvitusta. Aasialaiset varmaan tekisivät ruusuja, joutsenia, kolibreja tai jotain. Mun veistotaidot riitti juuri ja juuri sydämiin, mutta ei se työniloa verottanut laisinkaan.
Jäi vähän kaivertamaan mielenpohjalle, että kuinkahan onnistuisi pienen tekstin raapustaminen...


Nokia tuned

Tulipa kokeiltua Sinellin kesätuunausideaa. Vanhat nokialaiset sai uuden kuosin.  Tarvittiin hiomapaperia, porakone, spraymaalia, kangastilkkuja, harkkosakset, pensseli ja paljon liimaa. Ja tietenkin vähän pitsiä ja silkkinauhaa.

Pesin kumpparit ensin hyvin ja annoin kuivua. Hioin pinnan hiekkapaperilla. Maalasin suurpiirteisesti valkoisella spraymaalilla. Tarkemmin kengän kannan ja reunat, jonne ei tule kangasta. Sitten valitsin viisi toisiinsa sointuvaa kangasta ja leikkelin niistä harkkosaksilla (siksak-saksilla) neliöitä. Sekoitin liimaan vähän vettä (suhde 1:4). Levitin liimaa kumpparin pintaan ja kangastilkkuja sikinsokin päälle. Ja sivelin liimaa vielä tilkkujen päällekin. Kuivuu saapas muuten aika kovaksi. Somistin vielä pitsillä ja silkkinauhalla. Pohjalle sorakiviä ja kukkapurkki sisään. Soveltuu myös ulkoterasille tai mainioksi sateenvarjotelineeksi eteiseen...